Call us on  00 31 6 81 90 61 72

Home » Soiree Française » Hoe Freriks Napoleon versloeg

Hoe Freriks Napoleon versloeg

10e Franse avond in de Waalse kerk met Philip Freriks

bekend van het NOS-journaal; tv-presentator; journalist en schrijver over Frankrijk.

Hoe Freriks Napoleon versloeg….

Toegegeven, het was geen eenmansoperatie. Ze waren zelfs met z’n tienduizenden op het ‘treurig veld’ van Waterloo. Maar toch, het had die ene Freriks nog een mooie oorkonde opgeleverd. En hij had pal onder het raam gekampeerd van z’n latere kleinzoon in de zoveelste generatie.

Op 21 november kwam Philip Freriks in de Waalse kerk te Delft vertellen over zijn voorvader die bij Waterloo had gevochten tegen Napoleon.
In beeldrijke taal nam hij ons, het publiek, mee op die barre tocht van de soldaat die zich had aangesloten bij de tegenstanders van Napoleon, het leger van de Nederlanders in dit geval. En we volgden hem bij zijn bezoek aan de hoogbejaarde acteur Albert Dieudonné, die in 1927 al een film maakte over Napoleon, en die daarna eigenlijk Napoleon was.

Op 18-jarige leeftijd trok Philip Freriks naar Parijs en werkte daar als slaapwagenconducteur. De liefde voor het spoor is hem aangeboren, omdat zijn grootvader en vader beiden bij de NS werkten. Jammer dat de Wagons-Lits treinen met echte slaapcoupé’s of de TEE met zijn chique restauratiewagen niet meer bestaan. Maar dankzij het bevlogen verhaal van Freriks waanden we ons weer even in zo’n wagon, en voelden ons hoofd  tegen de antimakassars rusten….

De discussie erna was geanimeerd; als dank voor zijn optreden kreeg de heer Freriks van de kerkenraad een boek met schilderijen van een andere voorvader: de 19e eeuwse schilder  Nicolaas Wicart: misschien wordt dat materiaal voor een volgende lezing?
N. Somers-Bodegom

Comments are closed.